Pieczone jabłka

W piątek dzieci z IV grupy przygotowały smaczny podwieczorek. Były to pieczone jabłuszka i gruszki. Starszaki pamiętały o umyciu rąk przed pracą, odpowiednim stroju i zachowaniu higieny podczas przyrządzania deseru. Dzieci z pomocą swoich pań, umyły owoce, osuszyły i usunęły gniazda nasienne a następnie każdy z wielkim zaangażowaniem wypełniał środki owoców słodziutką nutellą, rodzynkami, posypywał cukrem i cynamonem. Potem tak przygotowane jabłuszka dzieci zaniosły na wielkiej blaszce do naszych wspaniałych pań kucharek, które w przedszkolnym piekarniku upiekły słodkie jabłuszka. Mali kucharze z wielką niecierpliwością czekały na to, kiedy owoce się upieką i będą mogły je skosztować. Wszystkim bardzo smakował taki prosty a jednocześnie bardzo zdrowy deser. Zabawa w kucharzy sprawiła dzieciom wiele radości, utrwaliły swoje wiadomości na temat owoców a także wzbogaciły swoje doświadczenia kulinarne.

Galeria zdjęć